ARTIKUJT E FUNDIT

Schwandner-Sievers: Mësime nga e kaluara për të mos gabuar

3 mars 2022 — Deutsche Welle

Rinia e sotme është kudo e ekspozuar ndaj lajmeve të rreme dhe ekspertëve të mediave sociale me kredenciale të dyshimta. Prandaj është akoma më e rëndësishme që dijet për të shkuarën, historinë t'i mundësojnë rinisë qasje faktike, shkak-pasojë për t'u angazhuar në mënyrë kritike ndaj çdo informacioni.

Lexoj artikullin e plotë

"Ditët e kujtesës", Korça përkujton viktimat dhe të përndjekurit gjatë diktaturës

26 shkurt 2022 — A2 CNN

"Ditët e Kujtesës" për viktimat dhe të përndjekurit e sistemit komunist u ndalën në Korçë. Në këtë qark ka pasur shumë të burgosur dhe internuar por në ekspozitë janë sjellë një pjesë e tyre, bashkëme rrethin e ngushtë shoqëror korçar të Enverit të cilët më pas i ekzekutoi të gjithë.

Lexoj artikullin e plotë

Korça kujton/ Ekspozita në nder të intelektualëve të vrarë nga komunizmi

26 shkurt 2022 — Top Channel

Jonila Godole drejtore e Institutit për Demokraci, Media dhe Kulturë shprehet se qëllimi i kësaj ekspozite është ndërgjegjësimi i brezit të ri, diktaturat mund të përsëriten, demokracia është e brishtë dhe këtë e tregon edhe lufta në Ukrainë.

Lexoj artikullin e plotë

Çelet ekspozita 'ditët e kujtesës' në Korçë, Godole: Mundësi që të rinjtë të njohin historinë

25 shkurt 2022 — Gazeta Sot

"Ditët e Kujtesës" në edicionin e tij të 7-të është ndalur këtë të premte, në qytetin juglindor të Korçës me një ekspozitë fotografish për publikun  ku në qendër të saj janë figurat dhe dokumente të periudhës së errët të regjimit komunist.

Lexoj artikullin e plotë

Ish-vila e Enver Hoxhës pushtohet nga zërat që i denoncojnë krimet

24 shkurt 2022 — Koha

Instituti i Studimeve të Krimeve dhe Pasojave të Komunizmit në Shqipëri (ISKK) ka sjellë kolanën e re studimore dhe dokumentarin "Arkitektura komuniste e kryeqytetit". Në kuadër të "Ditëve të Kujtesës", ISKK dhe Instituti për Demokraci, Media dhe Kulturë hapën edhe ekspozitën treditore "Fytyrat e diktaturës".

Lexoj artikullin e plotë

Ekspozita "Fytyrat e diktaturës", në ish vilën e diktatorit në Bllok

23 shkurt 2022 — Sot

"Është një mur që përfaqëson idenë tonë, por duhet të shtohen edhe fotografi të tjera si edhe dokumente të tjera. Donim që ekspozita të çelej këtu, sepse këtu dikur janë marrë vendime për fatet njerëzore dhe kjo godinë duhet kthyer në muze për diktaturën", tha Godole.

Lexoj artikullin e plotë

Albanian Exhibition Puts Faces of Dictatorship on Display

22 shkurt 2022 — Balkan Insight

The three-day exhibition entitled 'Faces of Dictatorship', which opened at former Communist leader Enver Hoxha's villa in Tirana on Monday, displays portraits of officials from Albania's Politburo, the ruling party's highest body, as well as other officials responsible for human rights violations under the former dictatorship.

Lexoj artikullin e plotë

Ekspozita shqiptare shfaq fytyrat e diktaturës

22 shkurt 2022 — Reporter

"Në murin e kësaj ekspozite janë fotot e personave që ishin përgjegjës për vendime të rëndësishme në lidhje me shkeljet e të drejtave të njeriut dhe represionin e ushtruar nga regjimi komunist. Edhe pas rënies së regjimit, ata nuk u përballën me drejtësinë për vendimet që morën, as nuk u penduan për veprimet e tyre"...

Lexoj artikullin e plotë

Ekspozita shqiptare shfaq fytyrat e diktaturës

22 shkurt 2022 — Kallxo

"Në murin e kësaj ekspozite janë fotot e personave që ishin përgjegjës për vendime të rëndësishme në lidhje me shkeljet e të drejtave të njeriut dhe represionin e ushtruar nga regjimi komunist. Edhe pas rënies së regjimit, ata nuk u përballën me drejtësinë për vendimet që morën, as nuk u penduan për veprimet e tyre"...

Lexoj artikullin e plotë

"Fytyrat e diktaturës" në një mur turpi në vilën e Enver Hoxhës

22 shkurt 2022 — ABC news

"Ky mur është i vogël dhe është pak. Është një mur që përfaqëson idenë tonë, por duhet të shtohen edhe fotografi si edhe dokumente të tjera. Qëllimi i organizatorëve  që  ekspozita të çelej në këtë vilë ishte  sepse këtu dikur janë marrë vendime për fatet njerëzore dhe kjo godinë duhet kthyer në muze për diktaturën".

Lexoj artikullin e plotë

Fytyrat e diktaturës, ekspozohen në vilën e Enver Hoxhës, portretet e "peshqve të mëdhenj"

22 shkurt 2022 — A2 CNN

Portretet e gjyqtarëve, hetuesve dhe prokurorëve që merrnin vendime në Shqipërinë komuniste ekspozohen në vilën e ish-diktatorit Enver Hoxha. Ditët e kujtesës krijojnë murin e fajtorëve që nuk kërkuan asnjëherë falje për krimet e kryera gjatë sistemit komunist.

Lexoj artikullin e plotë

"Fytyrat e diktaturës" rikthehen në vendin e krimit

22 shkurt 2022 — Gazeta Shqiptare

Një mur turpi! Disa prej të pranishmeve e shohin si mur turpi, murin ku 170 burra e gra përgjegjës për krimet e komunizmit në Shqipëri, ekspozohen përkrah njëri tjetrit. Për të tjerë, ata janë kthyer në vendin e krimit. Sepse holli ku gjenden është holli i shtëpisë së diktatorit. Ndaj kthimi në vendin e krimit, përçon mesazhin e një krimi që vazhdon.

Lexoj artikullin e plotë

Me fotot e hetuesve, gjyqtarëve dhe drejtorëve të Sigurimit/ Çelet ekspozita "Fytyrat e Diktaturës"

20 shkurt 2022 — Panorama

Në murin e kësaj ekspozite janë vendosur fotografitë e atyre personave, të cilët mbajnë përgjegjësi direkte për vendime të rëndësishme që kanë të bëjnë me shkeljen e të drejtave të individit dhe represionin e ushtruar nga regjimi komunist.

Lexoj artikullin e plotë

"Fytyrat e Diktaturës", nesër çelet tek "Vila e Enverit" ekspozita...

20 shkurt 2022 — Gazeta Shqiptare

Kjo ekspozitë vjen si një reflektim që duhet të kemi mbi drejtuesit e atyre institucioneve që mbajnë përgjegjësi direkte për instalimin dhe mirëfunksionimin e mekanizmave që mbajtën në këmbë regjimin komunist duke përdorur represionin, përndjekjen, dhunën dhe terrorin ndaj çdo personi që konsideronin "armik", përfshi këtu edhe fëmijët.

Lexoj artikullin e plotë

Në Shqipëri po mbahen "Ditët e Kujtesës"

19 shkurt 2022 — Zëri i Amerikes

"Ditët e Kujtesës" u zhvendosën të shtunën në Muzeun e Dëshmisë dhe Kujtesës së Krimeve të Komunizmit, në qytetin e Shkodrës, cili është ndërtuar vitet e fundit në një nga ish burgjet e para të regjimit komunist në Shqipëri.

Lexoj artikullin e plotë

Komunizmi në Shqipëri i kristalizoi mitet e tij nëpërmjet letërsisë dhe artit

18 shkurt 2022 — Reporter

Në kuadër të Ditëve të Kujtesës 2022, të premten paradite Instituti për Demokraci, Media dhe Kulturë  (IDMC), me mbështetjen e fondacionit Kondrad Adenauer Stiftung, organizoi një konferencë shkencore ndërkombëtare mbi mitet komuniste në Shqipëri dhe ndikimin e tyre në letërsi, muzikë dhe kulturë.

Lexoj artikullin e plotë

Kë të mbajmë e kë të lëmë? Rrugët e komunizmit, a "demokracisë"?

18 shkurt 2022 — Konica

Pas një performance kushtuar rënies së miteve, u bënë publike 6 pikat e peticionit për dekomunistizimin, që do t'i drejtohet parlamentit të Shqipërisë, mes të cilave edhe rishikimi i emërtimit të rrugëve të vjetra të kryeqytetit, për të mos shkuar edhe në zonat periferike (atje, emërtimet janë ashtu siç janë)...

Lexoj artikullin e plotë

"Është dramatike që…", Godole: Pa u ballafaquar me të shkuarën, nuk integrohemi në BE...

17 shkurt 2022 — BalkanWeb

Pyetjes se "Ju keni përgatitur dhe një peticion për dënimin e komunizmit, çfarë përmban?", studiuesja Godole iu përgjigj: "Është risia e këtij viti, përvec një sërë aktivitetesh. Është një peticion i munguar, në të cilin ne i kërkojmë Kuvendit miratimin, hartimin dhe zbatimin e një kuadri ligjor, që mbështetet te pikat e peticionit tonë..."

Lexoj artikullin e plotë

"Ditët e kujtesës", shpallet peticioni i dekomunistizmit: Rishikim emrave të rrugëve e shkollave, vetting ...

17 shkurt 2022 — BalkanWeb

Në Sheshin "Skënderbej" në Tiranë është çelur edicioni i 7-të i Ditëve të Kujtesës që mbahet në datat 17-26 shkurt, e që këtë vit ka në fokus, "Mitet e komunizmit", nga kulti i individit te mirëqenia dhe rrethimi nga armiqtë.

Lexoj artikullin e plotë

Ditët e Kujtesës/ Një peticion për dekomunistizimin do t'i dorëzohet Kuvendit! ...

16 shkurt 2022 — Panorama

Instituti për Demokraci për Media e Kulturë dhe Fondacioni "Konrad Adenauer" në bashkëpunim me partnerët organizojnë në datat 17-26 shkurt edicionin e 7-të të "Ditëve të Kujtesës". Tema e këtij viti është "Mitet e komunizmit", me synimin për të ndërgjegjësuar  shoqërinë  mbi lëkundshmërinë e perceptimeve të krijuara nga propaganda komuniste...

Lexoj artikullin e plotë

Ditët e Kujtesës/ Një peticion për dekomunistizimin do t'i dorëzohet Kuvendit! ...

16 shkurt 2022 — Gazeta Shqiptare

Instituti për Demokraci për Media e Kulturë dhe Fondacioni "Konrad Adenauer" në bashkëpunim me partnerët organizojnë në datat 17-26 shkurt edicionin e 7-të të "Ditëve të Kujtesës". Tema e këtij viti është "Mitet e komunizmit", me synimin për të ndërgjegjësuar  shoqërinë  mbi lëkundshmërinë e perceptimeve të krijuara nga propaganda komuniste...

Lexoj artikullin e plotë

VIDEOT E FUNDIT

21 maj 2022 — Belsh TV
IDMC promovon librin "Të Mos Harrojmë" ...
Lajme

19 maj 2022 — A2 CNN
Debati për "Shallin e Pionierit"
Dita Jonë

17 maj 2022 — Top Channel
"Po ngjallet Enveri", fëmijë me shaje të kuq...
Shqiptëria Live

26 shkurt 2022 — Top Channel
intelektualëT E vrarë nga komunizmi
Lajme

25 shkurt 2022 — News24
përndjekja e intelektualëve, Korçë
Lajme

25 shkurt 2022 — RTSH Korçë
"Ditët e Kujtesës" ndalen në Korçë
Lajme

26 shkurt 2022 — A2 CNN
Korça përkujton viktimat E DIKTATURëS...
Lajme

25 shkurt 2022 — Report TV
Çelet ekspozita 'ditët e kujtesës' në Korçë...
Lajme

24 shkurt 2022 — UET
UETPRESS në shërbim të Kujtesës me IDMC
Lajme

23 shkurt 2022 — Ora News
"Ditët e Kujtesës", ISKPK SJELL dokumentarIN...
Lajme

23 shkurt 2022 — RTSH
diskutime mbi gruan gjatë diktaturës
Lajme

22 shkurt 2022 — ABC News
"Fytyrat e diktaturës" në një mur turpi
Lajme

22 shkurt 2022 — News24
Vila e Enver Hoxhës të kthehet në muze
Lajme

22 shkurt 2022 — Kanali Shtatë
EKSPOZITË ME FOTOGRAFI TË KOMUNIZMIT
Lajme

22 shkurt 2022 — Report TV
"171 autorët" në ish-vilën e Enver Hoxhës
Lajme

22 shkurt 2022 — A2 CNN
ekspozohen Fytyrat e diktaturës
Lajme

21 shkurt 2022 — Klan News
dekomunistizimi i Shqipërisë
Lajme

19 shkurt 2022 — Zëri i Amerikës
Në Shqipëri Po mbahen "ditët e kujtesës"
Lajme

18 shkurt 2022 — A2 CNN
nis një javë me thirrjen për dekomunistizimin
Ditar

18 shkurt 2022 — BalkanWeb
Kuadër ligjor që ndalon simbolet komuniste
Lajme

18 shkurt 2022 — A2 CNN
risia e një peticioni për "dekomunistizim"
Dita Jonë

18 shkurt 2022 — Ora News
Veting funksionarëve politikë dhe drejtuesvE
Lajme

17 shkurt 2022 — News24
peticioni I DEKOMUNISTIZIMIT...
Lajme

16 shkurt 2022 — Top News
9 Ditët e Kujtesës së viktimave të komunizmit
Zona Zero

Logo e Institutit për Demokraci, Media dhe Kulturë, IDMC

© 2015‒2022 Instituti për Demokraci, Media dhe Kulturë

IDMC në Facebook IDMC në Twitter IDMC në Twitter IDMC në YouTube