NJOFTIME PËR SHTYP

IDMC dënon përdorimin e simboleve komuniste

17 maj 2022

Instituti për Demokraci, Media dhe Kulturë shpreh shqetësimin e thellë, pas publikimit në rrjetet sociale, të aktivitetit të zhvilluar nga Bashkia e Cërrikut, më 14 maj 2022, për përkujtimin e batalionit partizan "Dumrea", ku shfaqeshin nxënës me shallin e kuq të "pionierit", simbole këto të qarta të diktaturës komuniste.

Dr. Jonila Godole vlerësohet me Kryqin Federal të Meritës nga Presidenti i Gjermanisë

23 shkurt 2022

Instituti për Demokraci, Media dhe Kulturë i shpreh mirënjohje të thellë presidentit të Republikës Federale të Gjermanisë (RFGJ), Frank-Valter Shtajnmajer, për vlerësimin e lartë të Dr. Jonila Godole me Kryqin Federal të Meritës. Falënderojmë edhe Ambasada Gjermane Tiranë me kryediplomatin e saj, Peter Cingraf, për dorëzimin e dekoratës.

Inaugurohet ekspozita "Në emër të Amerikës"

16 nëntor 2021

Ekspozita hedh dritë mbi marrëdhëniet shqiptaro-amerikane gjatë regjimit komunist, mbi armikun amerikan dhe prezanton të dhëna të reja mbi ngjarjet dhe njerëzit e kohës që vuajtën nga ai regjim. Ceremonia u përshëndet live nga sheshi "Skënderbej" ku po qëndron ekspozita, edhe nga ambasadorja e Kombeve të Bashkuara të Amerikës, SH.S. Znj. Yuri Kim.

Prezantohet në Tiranë ekspozita "Rënia e një diktatori"

21 maj 2021

Autorja e ekspozitës "Rënia e një diktatori" u realizoi nxënësve një tur në posterat e ekspozitës dhe pështjelloi informacionin në secilin prej tyre. Znj. Lala u ofroi të dhëna të tjera shtesë, kuriozitete dhe ju përgjigj pyetjeve të gjimnazistëve.

Prezantohet në Berat ekspozita "Rënia e një diktatori"

27 prill 2021

IDMC falënderon stafin e shkollës për angazhimin e tyre në edukimin cilësor të rinisë shqiptare, duke ndërlidhur librat me shembuj konkret dhe aktivitete kulturore. Ekspozita do të qëndrojë për ditë me radhë në ambientet e shkollës duke u vizituar nga +300 nxënësit aktual.

Albumi "Kujtesa si mision"

2 prill 2021

Albumi "Kujtesa si mision" që merr lexuesi sot në dorë përmban punime të përzgjedhura të të rinjve pjesëmarrës në konkurset e organizuara nga IDMC nga viti 2015 deri më sot. Përmes këtyre konkurseve ne synonim të motivonim të rinjtë që në mënyrë kreative të gjenin zërin e tyre në lidhje me çfarë nënkupton për ta e shkuara dhe e sotmja.

PEMC e shqetësuar për deklaratën e kandidates për deputete mbi diktatorin Hoxha

31 mars 2021

Platforma e Kujtesës dhe Ndërgjegjes Europiane shpreh shqetësim të thellë në lidhje me deklaratën nga kandidatja për deputete e Partisë Socialiste, Luljeta Bozo, në zgjedhjet e ardhshme në Shqipëri, e cila u shpreh se komunizmi ishte një "diktaturë kushtetuese" që "e zhvilloi Shqipërinë", dhe se diktatori komunist, Enver Hoxha, kishte "më shumë anë pozitive sesa negative".

Reagim për deklaratën e Prof. Dr. Luljeta Bozos, kandidate për deputete e Partisë Socialiste

15 mars 2021

Drejtorja ekzekutive e Institutit për Demokraci, Media dhe Kulturë (IDMC), Dr. Jonila Godole, i sheh me shqetësim deklaratat e bëra nga kandidatja për deputete e Partisë Socialiste, Prof. Dr. Luljeta Bozo. Znj. Bozo u shpreh gjatë një interviste me nostalgji për regjimin komunist, se pavarësisht krimeve të diktaturës, Enver Hoxha ka bërë më shumë të mira sesa të këqija.

Mbi rekomandimet e Kuvendit të Shqipërisë për Autoritetin mbi Informimin e Dosjeve të ish-Sigurimit të Shtetit

29 maj 2020

Përpara se t'i mbivendosim kompetenca shtesë një institucioni, është e nevojshme të analizojmë me transparencë se çfarë është bërë dhe nuk është bërë deri më sot, si dhe të mbështesim punën që kanë kryer institucionet e tjera në këtë drejtim, në mënyrë që të shmangim mbivendosjen dhe krijimin e strukturave paralele.

Shqipëria në vitet '90 – tema studimi: Koleksioni i gazetave të Jan Jansen

19 nëntor 2019

Gjatë eventit u prezantuan kërkimet e një grupi studentësh të fakultetit, bazuar mbi "Koleksionin e gazetave të Jan Jansen", kryesisht në temat: roli i medies, rënia e bustit të diktatorit, debatet politike mbi të shkuarën komuniste të vendit, rëndësia e digjitalizimit të gazetave dhe aksesimit më të lehtë të tyre.

Apel për një "Nuremberg" të Komunizmit

7 nëntor 2019

30-vjetori i rënies së Murit të Berlinit na ofron një mundësi të veçantë: Jo vetëm që mund të japim një kontribut absolutisht të domosdoshëm në kujtesën historike, por gjithashtu mund të zhvillojmë dhe përkrahim një kulturë antitotalitare, me përmasa të gjera dhe largpamëse. Me këtë rast ne propozojmë ngritjen e një Nurembergu për Komunizmin.

Këshilli i PEMC viziton Shqipërinë

3–6 nëntor 2019

Delegacioni i "Platformës së Kujtesës dhe Ndërgjegjes Europiane" (PEMC) vizitoi Shqipërinë më datat 3–6 nëntor 2019, në kuadër të Mbledhjes së 9-të Vjetore të Këshillit të Anëtarëve, organizuar në bashkëpunim me IDMC. Ky takim i ofroi mundësinë 50 përfaqësuesve ndërkombëtarë, të vizitojnë vendet të ndryshme të kujtesës në Tiranë, Shkodër dhe Lezhë.

IDMC me delegatët e Platformës së Kujtesës

29 tetor 2019

Qëllimi kryesor i Platformës është të rrisë ndërgjegjësimin e publikut për historinë evropiane dhe krimet e kryera nga regjimet totalitare dhe për të inkurajuar një diskutim të gjerë europian për shkaqet dhe pasojat e sundimeve totalitar, si dhe për vlerat e përbashkëta europiane, me qëllim promovimin e dinjitetit njerëzor dhe të drejtat e njeriut.

"The Disobedient, the Dauntless, the Cursed": IDMC at the Polish Film Festival

27 shtator 2019

IDMC was represented with the "Children of the Dictatorship" documentary at the "Unruly, Undeterred, Cursed" XI Film Festival. NNW Filmfestival is the oldest film festival devoted to historical films only, mostly dealing with the war, anti-communist resistance movements and anti-communist insurgencies in the 1970's and 1980's.

Rezoluta e re e Parlamentit Europian: "Mbi Rëndësinë e një Kujtese të Përbashkët Europiane"

25 shtator 2019

Parlamenti Europian sugjeron të thellohet puna në fushën e edukimit dhe ndërgjegjësimit të brezit të ri, në rishikimin e kurikulave shkollore përmes analizës së shkaqeve dhe pasojave që sollën regjimet diktatoriale, në nderimin e viktimave dhe mbi të gjitha në transparencën mbi krimet ndaj njerëzimit kryer nga regjimet naziste, fashiste, komuniste dhe sisteme të tjera diktatoriale.

"Ditët e Kujtesës 2020", në fokus dhuna në sistemet totalitare dhe stalinizmi shqiptar

24 korrik 2019

Instituti për Demokraci, Media dhe Kulturë (IDMC) në partneritet me Fondacionin Konrad Adenauer (KAS) ju njoftojnë se edicioni i pestë i DITËVE TË KUJTESËS do të organizohet në datat 13–20 shkurt 2020.

Seminari "Kujtesa, mirëkuptimi, e ardhmja"

16–22 qershor 2019

During the seminar the example of German-Polish reconciliation was offered in order to bring an example for the Western Balkans case. The program included various lecturers from the German-Polish past history to contemporary relations combined with study visits to sites of memory in Poland and Germany.

Shqipëria në vitet '90: Koleksioni i gazetave të Jansenit

27 maj 2019

IDMC në bashkëpunim me Ambasadën e Mbretërisë së Holandës dhe Fakultetin e Historisë dhe Filologjisë organizoi ceremoninë e dorëzimit të koleksionit të gazetave shqiptare të viteve 1990, të mbledhura nga aktivisti i të drejtave të njeriut, Jan Jansen.

Botohet manuali i parë mbi historinë gojore

17 janar 2019

"Manuali mbi historinë gojore", është një botim i Institutit për Demokraci, Media dhe Kulturë (IDMC) mbështetur nga KAS. Manuali është shkruar nga Jonila Godole, Kailey Rocker, Edlira Agolli dhe synon të inkurajojë mësuesit e shkollave të mesme, nxënësit dhe studiuesit e rinj që të mësojnë më shumë rreth historisë gojore dhe procesit të intervistimit.

Shpallja e fituesve të konkursit kreativ "Pyet Gjyshërit 3"

31 tetor 2018

Pas 1 muaj e gjysmë konkurrim, edicioni i tretë i "Pyet Gjyshërit" kulmoi me një ceremoni të jashtëzakonshme të dhënies së çmimeve. Në një sallë të Hotel Tiranës të tejmbushur me nxënës, prindër dhe mësues 50 të rinj u bënë fitues të vizitave studimore në vendet e kujtesës në Shqipëri dhe në Europën Juglindore.

Ditët e Kujtesës 2018 – 10 ditë aktivitete nën moton "Identiteti dhe Kujtesa"

19 tetor 2018

Aktiviteti DITËT E KUJTESËS që organizohet çdo vit nga Instituti për Demokraci, Media & Kulturë (IDMC) në partneritet me fondacionin gjerman Konrad Adenauer (KAS) dhe aktorë të tjerë në fushën e kujtesës do të sjellë në edicionin e tij të tretë mbi 10 aktivitete të ndryshme nën moton "Identiteti dhe Kujtesa", në datat 22–31 tetor 2018.

IDMC thellon bashkëpunimin me gjimnazet e qyteteve Pogradec, Korçë dhe Ersekë

19–20 korrik 2018

Pas takimeve në qytetin e Pogradecit, në pjesën e dytë të ditës IDMC iu drejtua qytetit të Korçës për të ndjekur një seri takimesh, fillimisht me z. Nikolin Gërmenji, ekspert i kurrikulës, dhe pastaj me përfaqësues të Shoqatës së ish-të Përndjekurve në qytetin e Korçës, njëkohësisht dëshmitarë të diktaturës, Shpresa Merdani dhe Ylber Merdani.

IDMC thellon bashkëpunimin me gjimnazet e qyteteve Rrëshen, Kukës dhe Tropojë

16–18 korrik 2018

IDMC përmbushi me pozitivitet një tur treditor takimesh në shkollat e mesme në veri të vendit. Nga ky rajon, gjimnazistët kanë pasur mjaft interes për të marrë pjesë në aktivitetet qē IDMC organizon në fushën e kujtesës, por ende nuk ishte siguruar një bashkëpunim zyrtar me titullarët e institucioneve.

"Netët e Letërsisë Austriake" nën siglën e #TiranaLexon

23 maj 2018

IDMC në bashkëpunim me Ambasadën Austriake çelin siparin e aktiviteteve "Netët e Letërsisë Austriake" nën siglën #TiranaLexon. Të ftuar prezentë ishin tre autorët e huaj Andrea Grill, Klemens Renoldner, Christina Maria Landerl, dhe autori shqiptar Agron Tufa. Ky aktivitet i cili vjen në kuadër të vitit kulturor Austri–Shqipëri.

Letërsia si vend kujtese – #TiranaLexon për të përkujtuar revoltën e Spaçit

22 maj 2018

"TiranaLexon për të kujtuar" çel serinë e aktiviteteve "TiranaLexon 2018", e cila do të pasojë me aktivitete të tjera gjatë kësaj jave dhe në muajt në vazhdim. Aktiviteti #TiranaLexon, inicuar nga IDMC që në vitin 2015, synon të afrojë publikun me librin dhe ta kthejë leximin në një trend, jo vetëm në Tiranë, por edhe në qytete të tjera.

Reagim i IDMC kundër deklaratës së historianit
Prof. Dr. Pëllumb Xhufi mbi Kampin e Tepelenës

29 mars 2018

Deklarata që fillojnë me fjalët "Absolutisht jo!" duke mohuar krime për të cilat ekzistojnë qindra dëshmi të rrëfyera dhe dhjetëra dëshmitarë të gjallë, të dala nga goja e një historiani i cili ka si profesion të shohë, vëzhgojë e të studiojë të gjitha anët e historisë, nuk ndihmojnë as viktimat, as publikun, as shkencën dhe as debatin mbi këtë temë.

Ekspozita "Komunizmi në epokën e tij"

19 shkurt 2018

Në prag të 27-vjetorit të rrëzimit të shtatores së Enver Hoxhës, që shënon simbolikisht rënien e diktaturës në Shqipëri, vjen në Tiranë ekspozita "Komunizmi në epokën e tij". Ngritja dhe rënia e komunizmit në shekullin XX, vjen si nevojë për të kuptuar se historia që Shqipëria përjetoi për rreth 45 vite nuk ishte dhe aq e ndryshme nga ato që përjetuan vendet e tjera të bllokut komunist.

Ceremonia e hapjes së Ditëve të kujtesës, 2017

16 nëntor 2017

Pjesa më e madhe e shoqërisë shqiptare kanë perceptim pozitiv mbi regjimin komunist. Ky ishte rezultati i një anketimi të kryer nga OSBE vitin e kaluar (2016). Pikërisht me këtë qëllim, IDMC në bashkëpunim me Fondacionin Konrad Adenauer (KAS) nis edicionin e dytë të Ditëve të kujtesës që do të zgjasë për 8 ditë nga data 16 deri më 23 nëntor.

IDMC dhe Fondacioni Konrad Adenauer lançojnë projektin: Unë Dëshmoj

10 tetor 2017

IDMC me mbështetjen e Fondacionit Konrad Adenauer (KAS) ka lançuar projektin më të ri "UNË DËSHMOJ". Në kuadër të këtij projekti kemi nisur publikimin e ciklit të intervistave me dëshmitarë të kohës së diktaturës. Këto intervista IDMC i ka nisur në fillim të vitit 2017 dhe deri në fund të këtij viti do publikojë 11 prej tyre.

Një minutë heshtje për gratë e ekzekutuara, të vrara, të burgosura, të torturuara dhe të persekutuara gjatë komunizmit

8 mars 2017

Platforma dëshiron të sjellë në vëmendje të publikut brutalitetin e regjimit komunist ndaj grave, të cilat për arsye politike u ekzekutuan me apo pa gjyq, u vranë në përpjekje për t'u arratisur nga Perdja e Hekurt, u mbyllën në burgje dhe kampe internimi, ku shumë prej tyre humbën jetën dhe u persekutuan në mënyra të ndryshme.

Një dokumentar për kujtesën: "Fëmijët e diktaturës"

20 shkurt 2017

Dokumentari "Fëmijët e diktaturës" është prodhuar nga IDMC me regji të Besnik Bishës. Filmi ka në qendër fatin e katër personave në mosha të ndryshme që lindën dhe kaluan fëmijërinë e tyre në burgje apo vende të internimit: Simon Mirakaj, Alma Liço, Ritvana Mena dhe Lurian Mena.

Në "Ditën Ndërkombëtare të Përkujtimit të Holokaustit", më 27 janar, u organizua aktiviteti njëditor "Hebrenjtë në Shqipëri: Vështrime të Kryqëzuara", pjesa e parë e të cilit ishte konceptuar si konferencë shkencore dhe pjesa e dytë si workshop me të rinjtë. Ky aktivitet u realizua në bashkëpunim me Fakultetin e Histori-Filologjisë në kuadër të projektit ndërkombëtar REMSHOA.

Konferencë dhe Workshop: Hebrenjtë në Shqipëri: Vështrime të Kryqëzuara

27 janar 2017

Shpallja e fituesve të konkursit kreativ Pyet Gjyshërit

27 tetor 2016

IDMC organizoi ceremoninë e shpalljes së fituesve të konkursit Pyet Gjyshërit, konkurs ky që u ofroi të rinjve shqiptarë mundësinë të flasin përmes mjeteve kreative, duke ndarë jo vetëm histori, përvoja, përjetime familjare, por edhe përballjen midis brezave për të njohur aspektet e ndryshme të jetës gjatë diktaturës shqiptare.

Ceremonia e hapjes së aktivitetit Ditët e kujtesës

24 tetor 2016

IDMC dhe fondacioni Konrad Adenauer në Tiranë çelën më 24 tetor siparin e aktiviteteve në kuadër të Ditëve të kujtesës. Gjatë fjalës hyrëse në ceremoninë e mbajtur pranë Hotel Rogner, Jonila Godole, drejtoreshë ekzekutive e IDMC, vlerësoi rëndësinë e organizimit të eventeve të tilla për të mbajtur gjallë kujtesën.

Dr. Jonila Godole, Drejtore Ekzekutive e IDMC, nderohet me Diplomën e Mirënjohjes

25 qershor 2016

Siç vihet në dukje edhe nga motivimi kryesor i Diplomës së Mirënjohjes, IDMC e veçanërisht Dr. Godole kanë dhënë ndihmesë në njohjen e krimeve të kryera kundër popullit shqiptar gjatë periudhës së komunizmit dhe kanë rritur ndërgjegjen e brezit të ri mbi kohërat e vështira që ka kaluar vendi i tyre.

IDMC në diskutimin: Media dhe procesi i ballafaqimit me të shkuarën në Europën Lindore

8 qershor 2016

Sipas Institutit për Historinë e Europës Lindore, mediat luajnë një rol kyç në procesimin e diktaturave dhe të luftërave. Ato mund të japin një kontribut të rëndësishëm në thyerjen e stereotipave dhe në promovimin e ndryshimit të ndërgjegjes, apo të pengojnë procesin e ballafaqimit në mënyra të ndryshme.

Festivali Ndërkombëtar i Letërsisë, që do të mbahet në Tiranë në datat 29 deri më 31 Tetor 2015, do të sjellë pranë lexuesve shqiptarë shkrimtarë nga Austria, Gjermania, Italia, Kosova, Kroacia, Mali i Zi, Maqedonia, Serbia, Shqipëria dhe Zvicra.

Festivali ndërkombëtar i letërsisë ‒ Letërsi në Tranzit

29 tetor 2015

Konkursi kreativ për të rinj Born in the '90s: Explore the Past, Create the Future, i cili u shpall në fillim të muajit qershor kurorëzoi sot me sukses dhjetë fitues në kategoritë ese dhe letërsi, multimedia dhe arte figurative.

Shpallen fituesit e konkursit kreativ "Born in the '90s - Explore the Past, Create the Future!"

22 tetor 2015

Konkursi kreativ Born in the '90s - Explore the Past, Create the Future. Konkursi kryhet në kuadër të 25-vjetorit të ndryshimeve demokratike në Shqipëri.

Shpallja e konkursit kreativ "Born in the '90s - Explore the Past, Create the Future!"

9 qershor 2015

Hildigund Neubert është eksperte me një përvojë mbi tridhjetë vjeçare për çështjen e hapjes së dosjeve të ish-sigurimit në Gjermaninë Lindore, të cilën pati mundësinë ta sillte para publikut dhe politikanëve të lartë shqiptarë me rastin e vizitës së saj të punës më 17‒18 mars 2015.

Vizitë e zonjës Hildigund Neubert, zëvendëspresidente e Fondacionit Konrad Adenauer (KAS)

17 mars 2015

Logo e Institutit për Demokraci, Media dhe Kulturë, IDMC

© 2015‒2022 Instituti për Demokraci, Media dhe Kulturë

IDMC në Facebook IDMC në Twitter IDMC në Twitter IDMC në YouTube