RAPORTE

Raport vjetor 2019–2020

 

IDMC vazhdoi të ketë në fokus çështjet që ndjek prej vitesh, si: kujtesa si mision për ndërgjegjësimin e brezit të ri dhe të shoqërisë shqiptare mbi pasojat e diktaturës; edukimi politik i të rinjve përballë sfidave që i kanosen demokracisë nga rritja e populizmit, nga manipulimet e mundshme përmes medieve të rreme, rritja e aftësimit të mësuesve përmes manualeve e trajnimeve dhe ndërgjegjësimi i shoqërisë shqiptare mbi diktaturën përmes botimeve shkencore dhe ekspozitave tematike.

Nga ana tjetër, për hir të pandemisë shumë nga aktivitetet e IDMC u përshtatën në format online duke u dhënë mundësinë të bëheshin pjesë e bashkëpunimit qindra të rinjve brenda dhe jashtë vendit. Ky trend do të vazhdojë dhe ne do ta integrojmë komunikimin online edhe në të ardhmen në të gjitha aktivitetet tona për të qenë më afër publikut që interesohet për punën tonë.

Mirënjohje për të gjithë bashkëpunëtorët e projekteve tona dhe shpresojmë t'ju kemi pranë edhe në të ardhmen.

Raport vjetor 2018

 

IDMC edhe përgjatë vitit 2018 u fokusua te thellimi i ballafaqimit me të shkuarën komuniste. Kujtesa si mision synon ndërgjegjësimin e shoqërisë shqiptare dhe sidomos të të rinjve që nuk e kanë përjetuar atë kohë. Këtë IDMC e ka arritur përmes takimeve të ndryshme me dëshmitarë të kohës, vizitave studimore në vendet e kujtesës, brenda dhe jashtë vendit, workshopeve për të rinj dhe për mësues të historisë, aktiviteteve të tjera ndërgjegjësuese dhe botimeve të shumta.

Puna e paraqitur në këtë raport vjetor tregon para së gjithash angazhimin e personave të atashuar pranë IDMC. Falenderim i veçantë për Fondacionin gjerman Konrad Adenauer që është partneri dhe mbështetësi ynë kryesor në këtë mision.

Raport vjetor 2017

 

Edhe përgjatë vitit 2017, IDMC dhe bashkëpunëtorët e saj u fokusuan te thellimi i ballafaqimit me të shkuarën komuniste. Këtë IDMC e ka arritur përmes takimeve të ndryshme me dëshmitarë të kohës, vizitave studimore në vendet e kujtesës, workshopeve për të rinj dhe për mësues të historisë dhe aktivitete të tjera ndërgjegjësuese. Aktivitetet kreative multimediale, si konkursi "Pyet Gjyshërit 2", "Terminologu komunist", që synojnë reflektimin e të rinjve për të shkuarën, kanë qenë thelbësore gjatë këtij viti. Mbledhja e dëshmive nga ish-të përndjekur dhe të burgosur gjatë diktaturës në nismën "Unë dëshmoj" zbardh përherë e më tepër mjetet e terrorit të përdorura nga ai regjim. Trajnimi i gazetarëve të rinj për të përdorur dosjet e ish-Sigurimit ishte një kontribut në rritjen e transparencës ndaj opinonit publik. Edicioni i dytë i "Ditëve të Kujtesës" solli në 8 ditë intensive aktivitete të larmishme që synonin ballafaqimin me të shkuarën. Aktivitete kulturore dhe artistike si "Festivali Ndërkombëtar i Letërsisë" arritën të bëjnë bashkë shkrimtarë dhe përvoja të ndryshme europiane, duke e nxjerrë lexuesin dhe publikun shqiptar nga izolimi gjeografik dhe kulturor.

Raport vjetor 2016

 

Puna e IDMC gjatë vitit 2016 shënoi suksese të reja dhe thelloi punën e nisur për ballafaqimin dhe ndërgjegjësimin e shoqërisë dhe rinisë shqiptare mbi diktaturën komuniste dhe pasojat e saj, të dukshme edhe sot e kësaj dite. Vendosja e marrëdhënieve me shoqatën e mësuesve të historisë bëri që shumë mësues të ndërmerrnin me mbështetjen e Institutit projekte të ndryshme ekstrakurrikulare për kujtesën. Pjesëmarrja e të rinjve në konkursin multimedial "Pyet gjyshërit 2016!" ishte e madhe dhe rriti ndjeshëm reputacionin e Institutit. Aktiviteti njëjavor "Ditët e Kujtesës 2016" ofroi për aktorët që veprojnë në fushën e kujtesës një mundësi të re për të prezantuar punën e tyre.

Përballjen me regjimin komunist ne e shohim si një detyrë që nuk duhet të mbyllet brenda kufijve të Shqipërisë. IDMC bashkëpunon me një sërë institucionesh ndërkombëtare në Europën Qendrore dhe Lindore, dhe është pjesë e dy platformave të rëndësishme europiane të kujtesës ku i jepet mundësia të prezantojë aktivitetet e saj para një publiku të gjerë ndërkombëtar.

Raport vjetor 2015

 

Në vitin e parë të themelimit dhe aktivitetit të tij, Instituti për Demokraci, Media dhe Kulturë (IDMC) numëron para jush një sërë suksesesh. Mbi 22 aktivitete, rreth 1.200 të rinj pjesëmarrës dhe rreth 50 moderatorë e trajnues patën mundësi të shkëmbenin përvojë dhe mësonin nga njëri-tjetri. Të gjitha këto do të kishin qenë të pamundura pa ndihmën e dashamirësve të Institutit. Mirënjohje e veçantë për Fondacionin gjerman Konrad-Adenauer që mbështet aktivitetet tona, si partneri kryesor dhe institucional i IDMC në vend.

Sfidat e IDMC për vitin 2016 e në vazhdim do të jenë thellimi dhe gjetja e rrugëve të reja për të frymëzuar të rinjtë shqiptarë për rolin e tyre të rëndësishëm në vendimmarrjen politike. Por edhe për krijimin e një fryme të re debati mbi të shkuarën diktatoriale dhe të tashmen ende problematike në Shqipëri. Sepse siç thoshte edhe moto e konkursit kreativ për të rinjtë që u zhvillua gjatë vitit 2015, "për të krijuar një të ardhme më të mirë duhet të mësosh nga gabimet e të shkuarës".

Logo e Institutit për Demokraci, Media dhe Kulturë, IDMC

© 2015‒2022 Instituti për Demokraci, Media dhe Kulturë

IDMC në Facebook IDMC në Twitter IDMC në Twitter IDMC në YouTube