Thirrje për aplikim për pjesëmarrje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Workshop

Njeriu i ri në materialet filmike të diktaturës
(1958-1990)

30 mars‒18 maj 2018

 

IDMC fton të gjithë të rinjtë e interesuar në analizën e personazheve të filmave të diktaturës të bëhen pjesë e workshop-eve për filmat. Qëllimi i këtyre workshop-eve është të paraqesë tek të rinjtë ndërtimin e periudhës komuniste në filmat e prodhuar në shqip, në vitet 1958-1990, për të kuptuar më mirë jetën në komunizëm dhe ideologjinë komuniste. Propaganda komuniste ndikonte në jetën e njeriut përmes të gjitha kanaleve të mundshme dhe për të rinjtë është e rëndësishme të kuptojnë sesi u krijuan stereotipet dhe si mund të ishte jeta e tyre po të kishin lindur dhe jetuar në diktaturë.

Secili workshop zgjat 2 orë, 17:00–19:00, dhe do të ketë në fokus një temë të veçantë diskutimi, si më poshtë:

 • Heroi

Data: 30 mars            Vendi: Hotel Opera, Tiranë

 • Tjetri/Armiku

Data: 27 prill             Vendi: Hotel Opera, Tiranë

 • Gruaja – model/shembull

Data: 4 maj                Vendi: Hotel Opera Tiranë

 • Të rinjtë

Data: 18 maj              Vendi: Hotel Opera, Tiranë

 

Kriteret:

 1. Të rinjtë duhet t'i shohin paraprakisht filmat e takimit që dëshirojnë të marrin pjesë.
  Lista e filmave do t'u dërgohet vetëm të përzgjedhurve përmes email-it.
 2. Pjesëmarrësit duhet të jenë në gjendje ta ndjekin të plotë workshop-in.
 3. Gatishmëri për pjesëmarrje aktive në diskutim

 

Workshop-i ofrohet në gjuhën shqipe dhe është pa pagesë.

Vetëm pjesëmarrësit që dëshirojnë dhe kanë mundësi t'i ndjekin të gjitha workshop-et do të pajisen me certifikatë.

 

Të interesuarit të dërgojnë email me subjektin "Filmat_data/datat e workshopit" që duan të ndjekin" në office@idmc.al.

 • CV
 • Letër të shkurtër motivimi, ku ndër të tjera të përcaktojnë se cilin takim duan të ndjekin.

 

** Afati i aplikimeve është 25 mars për workshop-in e datës 30 mars dhe 15 prill për workshop-et e tjera.

 

Drejtuese workshop-i: Linda Mëniku, pedagoge në Departamentin e Gjuhësisë, Fakulteti i Historisë dhe i Filologjisë, e specializuar në gjuhësinë e tekstit dhe analizën e diskursit.

E PREMTE

18

MAJ
2018

17:00 – 17:05

17:05 – 17:15

17:15 – 17:45

17:45 – 18:15

18:15 – 18:45

18:45 – 19:00

19:00 – 19:10

19:10 – 19:20

19:25

19:30

Vendi: Salla e konferencave, Hotel Opera, Tiranë

Adresa: Rr. "Urani Pano" (pas Hotel Tirana), Tiranë

Kontakt: Matilda Karçanaj, koordinatore e projektit, IDMC
E-mail: karcanaj.matilda@idmc.al

Regjistrimi i pjesëmarrësve

Fjala përshëndetëse

 • Dr. Jonila Godole, drejtore e Institutit për Demokraci, Media dhe Kulturë (IDMC)
 • Prof. Asoc. Dr. Linda Mëniku, pedagoge, trajnere e workshop-it

Prezantimi i pjesëmarrësve

"Njeriu i ri socialist në komunizëm" – Përqasje teorike nga Prof. Asoc. Dr. Linda Mëniku

Diskutim: Si paraqiten të rinjtë armikut në filmat shqiptarë? Për shembull, në filmat:

"Dora e ngrohtë", "Duaje emrin tënd", "Apasionata", "Njeriu i mirë"

Elementët linguistikë në krijimin e personazheve, shoqëruar me pamje filmike

Konkluzione

Plotësimi i formularëve të vlerësimit të workshop-it

Shpërndarja e certifikatave

Foto në grup

Përfundimi i aktivitetit

Logo e Institutit për Demokraci, Media dhe Kulturë, IDMC

© 2015‒2022 Instituti për Demokraci, Media dhe Kulturë

IDMC në Facebook IDMC në Twitter IDMC në Twitter IDMC në YouTube